Engelse Chicken pie:
Ovengerecht voor 4 personen bomvol groente
Ingrediënten voor het deeg:
250 gram bloem
103 gram boter
60 ml water
Snufje zout
Voor de vulling:
2 uien
2 teentjes knoflook
300 gram kippendij filet
3 stengels bleekselderij
5 bospenen of winterwortels
150 gram doperwtjes
4 aardappels
500 ml kippen bouillon
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1 theelepel gladde mosterd
4 takjes peterselie
1 theelepel gedroogde tijm
1 laurierblaadje
Voor de afwerking: 1 ei
Werkwijze:
Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in blokjes en meng het met de bloem. Mix dit totdat de bloem er geel uitziet en de bloem de boter volledig heeft opgenomen. Voeg dan het water toe en een snufje zout en kneed het kort door. Dek het deeg af en laat het een half uur in de koelkast opstijven.
Snijd de uien en de knoflook in grove stukken. Snijd de kippendijen in lange repen. Smelt de boter en fruit de ui en de knoflook aan. Voeg de kip toe en bak aan. Doe de bloem erbij en roer totdat deze aanbakt. Voeg dan de helft van de kippenbouillon toe en roer door de kip heen tot het gaat binden. Voeg de andere helft toe tot alle roux is opgelost.
Schil en snijd de wortels en de bleekselderij en voeg toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg daarna de doperwten, mosterd, laurier, de gehakte peterselie en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Schil en snijd de aardappel en voeg als laatste toe. Haal het laurierblaadje uit de pan en doe de vulling in een grote ovenschaal.
Rol het deeg uit en dek de schaal hiermee af. Duw de randen goed aan. Maak een versiering van het overtollige deeg. Belangrijk: maak een paar gleuven in het deeg, zodat de stoom weg kan als het in de oven staat. Bak de Chicken pie 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Serveer dit gerecht in diepe borden. Het is een heerlijk gevuld gerecht voor koude winterdagen.
Eet smakelijk!
Recept gekregen van Evelien van Omme